Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ξανά σε λειτουργία ο φάρος στην Ζουράφα !

Ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΝ οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που είχε υποστεί ο φάρος της Ζουράφα πέρσι το Χειμώνα. Υπενθυμίζεται ότι ο φάρος είχε καταστραφεί τον περασμένο Χειμώνα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και της φυσιολογικής φθοράς του υποβάθρου του φάρου αφού πρόκειται ουσιαστικά για ένα βράχο μόλις 6 μίλια από....
τις ανατολικές ακτές της Σαμοθράκης.
Image

Ο συγκεκριμένος βράχος έχει αποτελέσει μέρος της τουρκικής προσπάθειας για την αλλαγή του status quo στο Αιγαίο αφού στο παρελθόν οι Τούρκοι είχαν ισχυριστεί ότι η Ζουράφα ή αλλιώς Λαδόξερα δεν είναι ελληνική.
Και όλα αυτά όταν για δεκαετίες υπήρχε και λειτουργούσε επί του βράχου ελληνικός φάρος. Προφανώς οι Τούρκοι πίστεψαν ότι στο γενικότερο πνεύμα υποχωρήσεων που διακρίνει την ελληνική πολιτική ελίτ τα τελευταία χρόνια η Ζουράφα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμα ξεχασμένο κομμάτι ελληνικής γής που θα μπορούσαν σταδιακά να το γκριζάρουν και να το οικειοποιηθούν. 

Image

Τελικά η κίνηση του ΠΝ να εγκαταστήσει εκ νέου επί του βράχου κυκλική βάση κατασκευασμένη από μπετόν και να τοποθετήσει επί υπερυψωμένο βάραθρο με φανό με φωτοβολταικό πάνελ και μπομποδέκτη ναυτιλίας έθεσε τέλος σε οποιαδήποτε φιλοδοξία των Τούρκων να γκριζάρουν ένα ακόμη σημείο στο Αιγαίο.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες του ΠΝ πραγματοποιήθηκαν υπό την αδιάκοπη επιτήρηση σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής. Η τελευταία έστειλε περιπολικά μεγάλου εκτοπίσματος και αυτονομίας για να παρακολουθήσουν τις εργασίες αλλά και για να τονίσει την παρουσία της.
defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου