Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Προσωρινή γαλήνη επικρατεί μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας συγκαλεί συνεδρία την Πέμπτη της 19 Απριλίου στις Βρυξέλλες. Η Μόσχα εκπροσωπείται από τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και το νέο μόνιμο αντιπρόσωπό της στη Συμμαχία, Αλεξάντρ Γκρουσκό. Οι αναλυτές δεν περιμένουν κάποιες ιδιαίτερες αποκαλύψεις από τη σημερινή συνάντηση. Κατά τη γνώμη των περισσοτέρων απ’ αυτούς, στο ρωσονατοϊκό διπλωματικό μέτωπο επικρατεί σήμερα προσωρινή γαλήνη, η οποία θα διαρκέσει....
τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
Η συνάντηση ΝΑΤΟ-Ρωσίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίας του Συμβουλίου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και ΄Αμυνας.  Στη Συμμαχία έχουν συσσωρευθεί υπεραρκετά προβλήματα. Ανάμεσά τους είναι τα όλο και εντεινόμενα προβλήματα στο Αφγανιστάν, η επιδείνωση της κατάστασης στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, η απροθυμία των ευρωπαϊκών χωρών να αναλάβουν επιπρόσθετο βάρος στήρηξης των πολεμικών επιχειρήσεν και άλλα. Όλα αυτά τα προβλήματα απαιτούν από την διοίκηση του ΝΑΤΟ γρήγορη αντίδραση. Στις διαμορφωμένες συνθήκες θα ήταν πολύ δικαιολογημένη η αποκατάσταση πιο στενής συνεργασίας με τη Ρωσία, αλλά εδώ υπάρχουν ορισμένα εμπόδια. Πρόκειται  πρώτ’ απ’ όλα για το πρόβλημα του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.
Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα γίνει η πρώτη τέτοιου τύπου συνεδρία για τον νέο μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στη Συμμαχία – τον αναπληρωτή του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντρ Γκρουσκό. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς του στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Γκρουσκό ασχολόταν με τα προβλήματα της διεθνούς ασφάλειας και του αφοπλισμού, μαζί και στο πλαίσιο των σχέσεων της Μόσχας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ο διορισμός του, κατά τη γνώμη πολλών παρατηρητών, είναι ένα ξεκάθαρο σήμα προς τους δυτικούς εταίρους της Ρωσίας, που δείχνει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι πρόθυμη να αναζητά και στο μέλλον αμοιβαία επωφελείς λύσεις πάνω στα βασικά διεθνή προβλήματα.
Μα, είναι άραγε έτοιμη για τέτοιο διάλογο η ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας; Στα λόγια, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ επιδεικνύουν τέτοια ετοιμότητα. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εξέφρασε ακόμα και την ελπίδα για την επίτευξη Συμφωνίας σχετικά με την αντιπυραυλική άμυνα. «Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε για τη δημιουργία δύο  κοινών Κέντρων πληροφόρησης με τη Ρωσία», - δήλωσε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Αλήθεια, αμέσως ακολούθησαν  οι εντελώς διαφορετικές δηλώσεις του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Συμμαχίας στη Μόσχα Ρόμπερτ Πσελ. Ο Πσελ πιστεύει ότι η εγκατάσταση των πυραυλικών συστημάτων S-400 στην περιοχή του Καλίνινγκραντ δεν συντελεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας. Οι ρωσικοί πύραυλοι, όπως είπε, «δημιουργούν απειλή για την οποία το ΝΑΤΟ αποφεύγει να μιλά».
Όσον αφορά τις δηλώσεις των λειτουργών της Συμμαχίας τις παραμονές της συνεδρίασης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, όλες τους έχουν πολιτικό χαρακτήρα,- είπε ο Πάβελ Ζολοταριόφ, πρόεδρος του Ιδρύματος Στήριξης των Στρατιωτικών Μεταρρυθμίσεων.
-Αν λένε ότι το αμερικανικό ή  ευρωπαϊκό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και ότι δεν πρέπει να το φοβόμαστε, τότε το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για το σύστημα S-400. Το σύστημα αυτό είναι  καθαρά αμυντικό και πρέπει να βρίσκεται σε λειτουργία, ανεξάρτητα από το αν οι Αμερικανοί  δημιουργούν  ή όχι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας,- παρατήρησε ο Πάβελ Ζολοταριόφ.
defencenet.gr   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου