Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΤΑ ΑΝΤΙΠΑΛΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ 5ης ΓΕΝΙΑΣ (BINTEO) Αναβαθμίζονται τα F-22 απέναντι στην απειλή του T-50

Η έλευση σε υπηρεσία σε λίγα χρόνια του μαχητικού 5ης γενιάς Τ-50, αλλά και του προηγμένου Su-35 στη ρωσική Αεροπορία, σε συνδυασμό με τα κινέζικα μαχητικά J-15 και J-20 αναγκάζει την USAF να προχωρήσει σε κατεπείγον πρόγραμμα αναβάθμισης μαχητικής ικανότητας του F-22Α Raptor. Έτσι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας μετά την εισήγηση της USAF έχει σε πλήρη εξέλιξη....
την υλοποίηση προγράμματος εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-22Α.
Το πρόγραμμα είναι ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης σε κόστος που έχει ποτέ ανατεθεί σε κάποια εταιρεία για ένα μεμονωμένο σύστημα.
Θα υπάρξει επίσης ενημερωμένο λογισμικό με το οποίο το F-22 θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί πυραύλους αέρος-αέρος τύπου AIM-120D AMRAAM (προηγμένη έκδοση του AIM-120 με μεγαλύτερη εμβέλεια ) και AIM-9X Sidewinder με ικανότητα στοχοποίησης εκτός θέας (Off Boresight) με κάσκα JHMCS για το χειριστή.
Σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές, οι ικανότητες αυτές θα ολοκληρώσουν το F-22A σε μαχητικό αεροπορική υπεροχής με ολοκλήρωση πλήρους ικανότητας κρούσης που δεν διέθετε εξ αρχής ενώ θα συμπληρώσει το οπλοστάσιο του με όπλα αέρος αέρος που προσφέρουν τακτικό πλεονέκτημα σε κλειστές αερομαχίες.
Η ενσωμάτωση κάσκας JHMCS και βλημάτων AIM-9X δεν είχε κριθεί απαραίτητη καθώς το F-22 σχεδιάστηκε για αεροπορική υπεροχή με επίτευξη πληγμάτων εξ αποστάσεως ενώ υπήρχαν και τεχνικές δυσκολίες λόγω του σχήματος της καλύπτρας.
Η έλευση όμως των προηγμένων ρωσικών μαχητικών 4ης και 5ης γενιάς που διαθέτουν ικανότητα εμπλοκής πολλαπλών στόχων πέραν του οπτικού ορίζοντα, υπερευελιξία σε κλειστές αερομαχίες και ικανότητα απόκρυψης Stealth στο Τ-50 έχουν αναγκάσει την αμερικανική αεροπορία να αναθεωρήσει το δόγμα εναέριας μάχης που βασιζόταν σε καθολική αεροπορική υπεροχή η οποία στο εξής δεν θεωρείται δεδομένη!
Το νέο ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς Sukhoi T-50 διαθέτει το ίδιο επίπεδο σε stealth χαρακτηριστικά με το F-35 και το αμερικανικό F-22, ενώ σε ότι αφορά άλλες επιχειρησιακές πτυχές το ρωσικό μαχητικό είναι ανώτερο από τα αμερικανικά μαχητικά.
Το στοιχείο όμως που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο ρωσικό μαχητικό και στα δύο αμερικανικά είναι πως τα αμερικανικά αεροσκάφη έχουν πίσω τους τουλάχιστον 15 χρόνια εξέλιξης ίσως και περισσότερο ενώ το T-50 μόλις 4 κάτι που σημαίνει πως η αεροδυναμική του ρωσικού μαχητικού θα βελτιωθεί το ίδιο και τα χαρακτηριστικά του stealth με αποτέλεσμα το RCS του ύστερα από κάποια χρόνια περαιτέρω εξέλιξης να είναι καλύτερο και από το F-22.
Την περίοδο αυτή αναπτύσσονται νέα οπλικά συστήματα για το T-50 και πιο συγκεκριμένα οι πύραυλοι Kh-35UE (AS-20 Kayak), Kh-38ME, Kh-58UShKE (AS-11 Kilter) και RVV-MD (AA-11 Archer).
Το RVV-MD (AA-11 Archer) είναι ένα βλήμα  αέρος-αέρος μέσης εμβέλειας, βάρους 110 κιλών, με υπέρυθρη κεφαλή καθοδήγησης που ψύχεται με photodetector και μπορεί να εγκλωβίσει στόχους που πετούν σε ύψη από 5 μέτρα για την έκδοση R-73M RMD-2 που αποτελεί και την νεώτερη έκδοση του βλήματος μέχρι 20 χλμ. με ταχύτητες μέχρι και 2.500 χλμ/ώρα, και είναι ικανό να εγκλωβίσει στόχους με γωνιακή απόκλιση ±45° από τον άξονα του πυραύλου και του αεροσκάφους.
Ο πύραυλος είναι κατάλληλος για χρήση σε κλειστές αερομαχίες με φορτίσεις μέχρι και 12 g, ενώ μπορεί να αναχαιτίσει χαμηλά ιπτάμενους στόχους όπως αεροσκάφη και UAV. Το R-73M RMD-2 έχει υψηλή αντοχή στα αντίμετρα και μπορεί να εγκλωβίσει στόχους που πετούν πολύ χαμηλά.
Όπως όλα δείχνουν τα αμερικανικά Raptor θα έχουν να αντιμετωπίσουν σε λίγα χρόνια μια ισάξια απειλή!
Ποιο θα είναι το καλύτερο; O χρόνος θα δείξει..


defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου