Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ανακαλύφθηκαν οι δίδυμοι πλανήτες της Γης

Στην ανακάλυψη, για πρώτη φορά, δύο πλανητών στο μέγεθος της Γης, που περιστρέφονται γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο προχώρησαν αστρονόμοι. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν αυτοί οι πλανήτες θα μπορούσαν να είχαν φιλοξενήσει ζωντανούς οργανισμούς και μάλιστα, ένας από αυτούς θα μπορούσε να είχε....
τις ίδιες συνθήκες με τον πλανήτη μας. “Πρόκειται για τον δίδυμο της Γης” λένε χαρακτηριστικά. Οι λεπτομέρειες της ανακάλυψης περιγράφονται στο περιοδικό “Nature” αναφέρει το BBC.
Για μια “νέα εποχή” που σηματοδοτεί την απαρχή ανακάλυψης και άλλων πλανητών, που μοιάζουν στον πλανήτη Γη, κάνει λόγο ο Dr. Francois Fressin, επικεφαλής της ομάδας ερευνητών, του κέντρου αστροφυσικής, Smithsonian του αμερικανικού πανεπιστημίου του Harvard.
Ωστόσο, οι δύο πλανήτες ο Kepler 20f και ο Kepler 20e δεν μπορούν πλέον να φιλοξενούν ζωντανούς οργανισμούς, λόγω των υψηλότατων θερμοκρασιών τους.
Σύμφωνα με τον Dr. Fressin, οι πλανήτες αυτοί κάποτε βρίσκονταν αρκετά μακριά από τον “ήλιο” τους, επομένως θα μπορούσε να υπάρχει νερό στην επιφάνειά τους, απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής.
Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο, ο καθηγητής ανέφερε ότι “είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αυτοί οι δύο πλανήτες έφθασαν κάποια στιγμή κοντά στον δικό τους “ήλιο”. Ο μεγαλύτερος εκ των δύο, o Κepler20f θα μπορούσε να είναι ο δίδυμος πλανήτης της Γης, στο παρελθόν. Έχει το ίδιο ακριβώς μέγεθος και στο παρελθόν μάλλον είχε την ίδια θερμοκρασία”.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, και οι δύο πλανήτες είναι βραχώδεις, με μεγάλες ομοιότητες αναφορικά με τη σύνθεσή τους με τη Γη. Βρίσκονται όμως τόσο κοντά πια στον δικό τους “ήλιο” όπου ο Kepler20e κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτόν μόνο σε έξι μέρες, ενώ ο 20f κάνει μια πλήρη περιστροφή σε διάστημα 20 ημερών, όταν για τη Γη η πλήρη περιστροφή διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο. 
24h.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου