Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Υπουργείο Άμυνας:"ναρκοπέδιο" στρωμένο με κόκκινο χαλί για τον νέο ΥΕΘΑ

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Το κόκκινο χαλί ,τα αγήματα και οι μπάντες εντυπωσίασαν όσους πολιτικούς ανέλαβαν το ΥΕΘΑ. Ακόμμη και οι πιο “αντιμιλιταριστές” κάπως αισθάνθηκαν όταν επιθεώρησαν πρώτη φορά τα αγήματα.Μετά είναι κι όλες αυτές οι διευκολύνσεις που παρέχει η θέση. Τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα, οι μετακινήσεις μ΄ αυτά. Και βέβαια ο πάντα έτοιμος στρατιωτικός μηχανισμός που είναι πάντα έτοιμος να....
εκτελέσει τις εντολές του υπουργού,δύσκολο σε άλλους τομείς του δημοσίου. Γι΄ αυτό και το ΥΕΘΑ δινόταν πάντα σε “δυνατά” στελέχη των κομμάτων που συνήθως αποτελούσαν και “αντιπάλους” των ηγεσιών τους.
Αυτά τελειώσανε.Ο ΥΕΘΑ που θα πατήσει το κόκκινο χαλί αυτή τη φορά -και όλα δείχνουν ότι θα ΄ναι ο Αβραμόπουλος- αναλαμβάνει ένα υπουργείο που θα είναι εξαιρετικά δύκολο.
•Αναλαμβάνει την πολιτική ηγεσία των ΕΔ, το προσωπικό των οποίων είναι εξαθλιωμένο οικονομικά, απογοητευμένο από τον τρόπο που του φέρθηκαν τα κόμματα, κουρασμένο από τα ψέμματα και την αδιαφορία των κυβερνήσεων.
•Αναλαμβάνει τις ΕΔ που κυριολεκτικά λειτουργούν με “ρεζέρβα”. Τα εγκληματικά λάθη που έγιναν στις αγορές οπλικών συστημάτων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ αλλά και η προκλητική απάθεια και ανευθυνότητα των κυβερνήσεων ΝΔ για να διορθωθούν τα λάθη που είχαν να κάνουν με τη συντήρηση και την υποστήριξη αυτών των συστημάτων έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Και πρέπει να επιλυθούν άμεσα.
•Αναλαμβάνει ΕΔ οι οποίες παρόλα αυτά τα προβλήματα ενδέχεται να κληθούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και κρίσεις δύσκολες. Η περιοχή μας είναι μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Και το ωστικό κύμα δεν θα μπορέσουμε να το αγνοήσουμε.
Υπάρχει και η κοινωνική διάσταση των ΕΔ που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Οι ΕΔ καλύπτουν -εδώ και χρόνια- ένα τεράστιο κομμάτι του πάντα προβληματικού δημόσιου τομέα. Από την μεταφορά ασθενών και τραυματιών απ΄ όλη την Ελλάδα, μέχρι τη νοσηλεία πολιτών στα νοσοκομεία τους και την αντιμετώπιση όλων των φυσικών κατστροφών. Και είναι ακόμη και σήμερα, παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις το κομμάτι του δημοσίου που εξακολουθεί να λειτουργεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Αν καταρρεύσουν κι αυτές τελειώσαμε.
Και κάτι τελευταίο. Ο ΥΕΘΑ που θα αναλάβει θα πρέπει να κρατήσει τις ΕΔ μακρυά από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις και εντάσεις. Δεν το γράφουμε τυχαία. Οι ΕΔ έχουν όπως μόλις περιγράψαμε πολλές και σοβαρές αποστολές -αν και θα έπρεπε μία να έχουν- δεν χρειάζεται να εμπλακούν σε άλλες. Σαν κι αυτές που το Δεκέμβριο του 2008 ένα μεγάλο στέλεχος της ΝΔ, επί κυβέρνήσεως Καραμανλή επιχείρησε να τις εμπλέξει. Σε επιχειρήσεις καταστολής πλήθους...
onalert.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου