Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 100 ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ Ισραήλ : Μεγάλη Αεροπορική άσκηση «Blue Flag»

Όπως είχε αναφέρει πρώτο το defencenet.gr πριν από ένα μήνα το Ισραήλ έχει μπει ήδη στην τελική ευθεία για  να φιλοξενήσει την  μεγαλύτερη πολυεθνική  αεροπορική στρατιωτική άσκηση    με την ονομασία «Blue Flag»προς το τέλος του 2013. Σύμφωνα με ισραηλινούς  υπάρχει  συμμετοχή  «ενός μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων» που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να....
λάβουν μέρος αναφέρει η ιστοσελίδα flightglobal.com .
Την  ευθύνη της όλης άσκησης έχει αναλάβει το ισραηλινό επιτελείο αεροπορίας και θα συμμετάσχει από ισραηλινής πλευράς η πολεμική μοίρα «Flying Dragon» .
Ως κύρια βάση υποδοχής των αεροσκαφών των ξένων αποστολών έχει επιλεχθεί η αεροπορική βάση Uvda air base. Πάνω από 100 μαχητικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν σ την άσκηση της Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF), η οποία για πρώτη φορά θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή συμμαχικών χωρών από το ΝΑΤΟ και ενδεχομένως άλλες γειτονικές χώρες της περιοχής.
«Το υψηλό επίπεδο και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού δυνάμεων  ήταν κάτι το αναμενόμενο» ,  αναφέρει ανώτατος Ισραηλινός αξιωματικός υπεύθυνος για τη διοργάνωση της άσκησης.
"Σκοπός της άσκησης είναι η εκμάθηση  διενέργειας ελιγμών και τακτικών μάχης από την μεγάλη εμπειρία της ισραηλινής αεροπορίας, που εκτελεί όλα τα είδη των αποστολών μάχης σχεδόν σε καθημερινή βάση," είπε ο στρατηγός Maj Golan  σε ισραηλινό αεροπορικό περιοδικό.
Εκτός από την συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών από αρκετές χώρες  θα συμμετέχει επίσης  ικανός αριθμός και αξιωματικών  παρατηρητών . "Θα παρακολουθήσουν όλες τις φάσεις της άσκησης , και αυτό θα τους βοηθήσει να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν σε παρόμοιες  ασκήσεις  τα επόμενα χρόνια», καταλήγει ο ισραηλινός στρατηγός.
Οι  προκαταρκτικές συναντήσεις για την προετοιμασία της άσκησης έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών.
Πρόκειται για εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, καθώς κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, προμηνύοντας εξελίξεις που σχετίζονται τόσο με τη συνεχιζόμενη κρίση στη γειτονική Συρία, όσο και με διατυπωμένες απειλές των Ισραηλινών που έχουν δηλώσει ότι θα πλήξουν εγκαταστάσεις του συριακού Στρατού - ιδίως όσες εμπλέκονται με χημικά όπλα.
Η διεξαγωγή μικτών αεροπορικών επιχειρήσεων είναι  ως γνωστόν  άγνωστη λέξη για τους ισραηλινούς, οι οποίοι ανέκαθεν βασίζονταν σε αυτόνομη δράση της IAF, προκειμένου να αντιμετωπίσουν απειλές που σχετίζονταν με την Εθνική τους Ασφάλεια.
Η περίπλοκη κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία με την παρέμβαση της Μόσχας  αλλά κυρίως της Τεχεράνης  ίσως να οδηγήσουν στην πιθανότητα διεθνούς παρέμβασης για την επίλυση της κρίσης, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αντιρρήσεις των δύο αυτών χωρών που έχουν ρητά διατυπώσει ότι δεν θα ανεχτούν μονομερείς ενέργειες και στρατιωτική παρέμβαση. Ιδίως από το Ισραήλ.
Το Ιράν επίσης έχει απειλήσει σε αντίποινα σε περίπτωση βομβαρδισμού στόχων μέσα στο έδαφος της Συρίας από την IAF, γεγονός που εγείρει τον κίνδυνο μιας γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσουν.
defencenet.gr   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου