Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Πόσο "πυρηνικά" είναι τα γερμανικά υποβρύχια του Ισραήλ;

Του ΣΕΡΑΦΕΙΜ Χ.ΜΗΧΙΩΤΗ
Υπό τον τίτλο "Όταν τα υποβρύχια δεν....γέρνουν", η "ΑΥΓΗ" δημοσιεύει ανάλυση της καλώς πληροφορημένης περί τα Γερμανικά πράγματα συν. Κάκης Μπαλή, συμφώνως με το οποίο "τα ναυπηγεία του Κιέλου κατασκευάζουν υποβρύχια γιά το Ισραήλ, ικανά να....
εξοπλιστούν με πυρηνικούς πυραύλους, κι αυτό από το 1999".
Η συν. προσεπικαλείται σχετικό δημοσίευμα του γνωστού περιοδικού Der Spiegel, ότι " η Γερμανία βοηθά το Ισραήλ, οικονομικά και τεχνολογικά, στους πυρηνικούς εξοπλισμούς τους" και μεταφέρει "φόβο" μεταξύ των Γερμανών πολιτών "μήπως η άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ είναι τελικά επικίνδυνη γιά τους πολίτες του ίδιου του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής".
Είναι περίπου κοινό μυστικό ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά και αν δεν διέθετε, οι ΗΠΑ, με τις οποίες διατηρεί διαχρονικώς ιδιαιτέρως στενή στρατηγική σχέση, δεν θα δίσταζαν να του εμπιστευθούν δικά τους πυρηνικά όπλα. Και ακόμη, είς ό,τι αφορά το κόστος της αποκτήσεως πυρηνικών όπλων, αυτό θα ήταν το τελευταίο πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το Ισραήλ, είτε αυτοτελώς, είτε μέσω των διασυνδέσεων που διαθέτει με το Εβραϊκό λόμπυ, είτε μέσω του πλέγματος συμμαχιών που διατηρεί.
Συνεπώς το θέμα των πυρηνικών όπλων, των οποίων άφεση ή ρίψη θα μπορούσε να γίνει και από υποβρύχιο, δεν συναρτάται κατ' ανάγκην με τα υπό ναυπήγηση υποβρύχια του Ισραηλινού ΠΝ, συμβατικής προώσεως σε κάθε περίπτωση. Εξ όσων είναι γνωστά, δεν είναι εις τις προθέσεις του Ισραήλ να αποκτήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Συνεπώς το θέμα εις ό,τι αφορά τα υποβρύχια, το αν θα φέρουν τορπίλες με συμβατική κεφαλή μάχης ή αντίστοιχη πυρηνική, δεν εξαρτάται από το υποβρύχιο καθ' εαυτό, του οποίου η ναυπήγηση δεν διαφέρει και να συνεπώς δύναται να διαθέτει τορπίλες με συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές μάχης.
Βεβαίως θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να ήσαν γνωστοί οι όροι των σχετικών συμβολαίων προσκτήσεως αυτών των Ισραηλινών υποβρυχίων από τη Γερμανία, πλην όμως είναι σχεδόν αδύνατον να γίνουν γνωστά, ώς αυστηρώς διαβαθμισμένες πληροφορίες μεταξύ εντολέως και εντολοδόχου.
Βεβαίως, το θέμα θα μπορούσε να ενταχθεί εις την φαρέτρα της συντονισμένης και πολύπλευρης προσπάθειας να διαμονοποιηθεί διά τα πάντα ο "παράγων Γερμανία", όπως και το Ισραήλ το οποίο χαρακτηρίζεται "επιθετικό κράτος" από το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ωστόσο είναι άλλο το θέμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων, και όχι κατ' ανάγκην συμβατό και συνεπώς αξιοποιήσιμο πολιτικώς αυτό των εξοπλισμών.
Το θέμα των πυρηνικών εξοπλισμών δεν είναι διόλου απλό και δεν προσφέρεται ούτε γιά απλουστεύσεις, αλλά ούτε γιά αποσιωπήσεις. Θεωρητικώς, τουλάχιστον, οι περιορισμοί που έχουν θεσπισθεί από το ΣΑ του ΟΗΕ προσφέρουν ένα σαφές πλαίσιο επί του θέματος, το οποίο πρέπει να αποτελέσει το σημείο αναφοράς.
onalert.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου