Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Με μια μορφή Wi-Fi λύθηκε το πρόβλημα συμβατότητας αεροπορικών όπλων-αεροσκαφών!

Η τεχνολογία Wi-Fi δεν χρησιμοποιείται πλέον μόνο σε οικιακές χρήσεις του διαδικτύου ή σε ηλεκτρονικά παιχνίδια αλλά και για την επίλυση ενός βασικού προβλήματος συμβατότητας των αεροπορικών όπλων προσβολής στόχων επιφανείας με τα αεροσκάφη πλατφόρμες. Η Raytheon παρουσίασε μία νέα έκδοση της γνωστής βόμβας καθοδήγησης Enhanced Paveway II επί μαχητικού Rafale η οποία....
εδράζεται σε ακριβώς αυτή την τεχνολογία η οποία ονομάζεται για την περίπτωση WiPAK, και η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην κατευθυνόμενη βόμβα να χρησιμοποιείται από τα μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς προηγούμενες τροποποιήσεις στις καλωδιώσεις ή στο λογισμικό!
Πρόκειται για ένα τεράστιο τεχνολογικό βήμα, αφού πολύ σύντομα βάσει αυτής της τεχνικής το σύνολο των αεροπορικών βομβών θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σύνολο των αεροσκαφών! Ευνοεί βέβαια πρώτα απ'όλα τις εταιρείες κατασκευής όπλων κρούσης (θα επεκταθεί σε δεύτερο χρόνο και σε βλήματα αέρος-αέρος), αλλά και Αεροπορίες που χρησιμοποιούν μαχητικά από χώρες εκτός αμερικανικού οπλοστασίου, όπως η Γαλλία και η Ρωσία.
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Raytheon, αρμόδιος για θέματα πυραυλικών συστημάτων, «το WiPAK δίνει στους πιλότους τη δυνατότητα να τροφοδοτούν τη βόμβα με στοιχεία για τον στόχο, μέσω ασύρματης τεχνολογίας, αντίστοιχης με αυτήν που διαθέτουν οι φορητοί υπολογιστές».
Η συλλογή WiPAK αποτελείται από έναν μικρό ασύρματο αναμεταδότη, εντός του πιλοτηρίου, ένα δέκτη επί της βόμβας και την απαιτούμενη συσκευή απεικόνισης εντός του πιλοτηρίου. Χάρη σε αυτήν, όλα τα αεροσκάφη θα μπορούν να χρησιμοποιούν την Enhanced Paveway αρχικά και εν συνεχεία όλες τις αεροπορικές βόμβες, χωρίς να απαιτείται το υψηλό και αμφιβόλου αποτελέσματος, κόστος ολοκλήρωσής της.
Κατά τις δοκιμές, έγινε άφεση μιας Enhanced Paveway II GBU-49 από μαχητικό αεροσκάφος Rafale F.2, σε πεδίο βολής της Γαλλίας, με αποτέλεσμα απόλυτα επιτυχές.
defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου