Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Στο μουσείο το διαστημικό λεωφορείο

Η εξερεύνηση του διαστήματος, μετά την κατάκτηση της Σελήνης από τις ΗΠΑ ήταν συνυφασμένη με τα διαστημικά λεωφορεία. Η εικόνα της εκτόξευσης ενός διαστημικού λεωφορείου μέχρι το 2011 ήταν γνώριμη και πάντα συνάρπαζε.  Οι περικοπές στον προϋπολογισμό της NASA, έφεραν όμως την ώρα της συνταξιοδότησης για....
τα εναπομείναντα τρία οχήματα, το Discovery, το Atlantis και το Endeavor.
Από την Κυριακή, το Endeavor βρίσκεται στο Λος Άντζελες όπου θα εκτίθεται μόνιμα στη νέα του «καριέρα» ως μουσειακό έκθεμα στο Διαστημικό Κέντρο της Καλιφόρνια.
Τελευταία φορά πέταξε στο διάστημα τον Μάη 2011, έχοντας αποστολή την εγκατάσταση ενός 2.000.000.000 δολάριων ανιχνευτή σωματιδίων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), που ψάχνει το σύμπαν για τα σημάδια της σκοτεινής ύλης και άλλα φαινόμενα.
Τον Απρίλιο το δεύτερο από τα τρία τροχιακά διαστημικά λεωφορεία, το Discovery πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση από τη Φλόριντα για τον τελικό του προορισμό, το Εθνικό Μουσείο Αέρος και Διαστήματος στην Ουάσινγκτον.
Το τρίτο, το διαστημικό λεωφορείο Atlantis που πραγματοποίησε και την τελευταία τροχιακή πτήση του τύπου παραμένει στο διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, όπου και θα πάρει τη θέση του στον εκθεσιακό χώρο δίπλα στα υπόλοιπα διαστημικά οχήματα που χρησιμοποιήσαν κατά το παρελθόν οι ΗΠΑ για την κατάκτηση του διαστήματος.
Το πρόγραμμα άρχισε προς το τέλος της δεκαετίας του '60 σε αντικατάσταση των τροχιακών σκαφών Apollo που μετέφεραν τον άνθρωπο στη Σελήνη.
Η πρώτη εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου έγινε στις 12 Απριλίου 1981 με το Columbia.
Δυστυχήματα
Δυο τραγικά δυστυχήματα με συνολικά 14 νεκρούς σημάδεψαν την πολύχρονη υπηρεσία των διαστημικών λεωφορείων. Το πρώτο συνέβη στις 28 Ιανουαρίου 1986 με την ανατίναξη του Challenger κατά τη διάρκεια της απογείωσης και μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.
Από τότε μεσολάβησαν 87 επιτυχημένες αποστολές, μέχρι το δεύτερο τραγικό δυστύχημα, όταν το Columbia διαλύθηκε κατά τη διάρκεια της επανεισόδου στις 1 Φεβρουαρίου 2003 με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο και των 7 μελών του πληρώματός του.
tromaktiko

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου