Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ 2016 Η ΠΡΩΤΗ ΠΤΗΣΗ Dream Chaser: Έτοιμο το πρώτο ιδιωτικό Space Shuttle

Το Dream Chaser το πρώτο ιδιωτικό αεροδιατημοπλάνο το όποιο θα μεταφέρει τόσο ανθρώπους όσο αι φορτίο στον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις πρώτες του αποστολές το Νοέμβριο του 2016. Αυτό έγινε γνωστό σε συνέντευξη Τύπου που....
παραχώρησαν στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας του οχήματος SNC (Sierra Nevada Corporation).
Το όχημα θα εκτοξεύεται σε τροχιά στην κορυφή του πυραύλου φορέα Atlas V και θα προσγειώνεται στη Γη όπως και το διαστημικό λεωφορείο. Όπως έγινε γνωστό η πρώτη εκτόξευση του Dream Chaser θα είναι μη επανδρωμένη και σε αυτή θα επιδειχθεί η δυνατότητα του οχήματος να προσγειώνεται αυτόνομα, ενώ η πρώτη επανδρωμένη πτήση του αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2017.
«Η SNC είναι ενθουσιασμένη με το γεγονός ότι είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που με την επικείμενη εκτόξευση ουσιαστικά βάζει τις ΗΠΑ πάλι στο κάδρο των επανδρωμένων αποστολών σε τροχιά και  στην επανεκκίνηση των διαστημικών αποστολών από την ακτή της Φλόριντα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Mark Sirangelo αντιπρόεδρος της SNC.
Το Dream Chaser μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με το Space Shuttle το όχημα που καλείται να αντικαταστήσει και είναι ένα υπεραντωτικό σώμα (lifting body) όπου η απαραίτητη άντωση εξασφαλίζεται από συνδυασμό των πτερύγων με την άτρακτο. Εμπνευσμένο από το παλαιότερο σχέδιο της NASA SL 20 το οποίο θα είχε ως βασική αποστολή τη διάσωση αστροναυτών από τον ISS.
Όπως εξηγεί ο Steve Lindsey επιχειρησιακός διευθυντής του προγράμματος της SNC δήλωσε πως σε σχέση με το Space Shuttle το οποίο είχε ως κύριο προσανατολισμό τη μεταφορά φορτίων το Dream Chaser έχει σχεδιαστεί με κύριο προσανατολισμό την μεταφορά ανθρώπων.


defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου