Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Προμήθεια CH-47D Chinook: Το 2015 και ... βλέπουμε!

"Oνειρο ήταν και πάει" η ταχεία ενίσχυση της Αεροπορίας Στρατού με τα 10 μεταφορικέ ελικόπτερα CH-47D Chinook καθώς έγκυρες πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί ενημέρωσαν πώς το ενωρίτερο που μπορούν να διατεθούν (αν τελικά διατεθούν γιατί τίθεται ερώτημα αν θα υπάρχουν διαθέσιμα ελικόπτερα) είναι....
το καλοκαίρι του 2015!
Να σημειωθεί ότι η Αεροπορία Στρατού κατέφυγε στην προμήθεια των μεγάλων και υψηλού κόστους CH-47D Chinook προκειμένου να κλείσει το κενό στην προμήθεια των NH-90, από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί μόλις επτά και δεν προβλέπεται πριν από το 2017-2018 να ολοκληρωθεί η παράδοση των 29 ελικοπ΄τερων με αποτέλσμα μονάδες όπως η 71 αερομεταφερόμενη Ταξίαρχία "Πόντος" να έχει μείνει με τα ομοιόματα γτου αλήστου μνήμης Α.ΓΕΣ Ντούβα με τα οποία τους μάθαινε να "ανεβοκατεβαίνουν" από τα ελικόπτερα.
Οι Αμερικανοό όμως λόγω των περιοκοπών έχουν σοβαρά προβλήματα διαθεσιμότητας στα CH-47D Chinook.
Ο τύπος έχει μεγάλες απώλειες σε Ιράκ και Αφγανιστάν και τα ελικόπτερα είναι υπερπολύτιμα.
Κονδύλια για καινούρια δεν υπάρχουν κι έτσι πάει πίσω για ένα χρόνο η παράδοσή τους αντί κάπου 110 εκατ. ευρώ για τις εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης και τοποθέτησης συστήματος αυτοπροστασίας.
Όσο για το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), ακόμα αναμένει τις απαντήσεις των ΗΠΑ για τον ενοποιημένο κατάλογο παραχώρησης οπλικών συστημάτων και μέσων από τα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και τα νέα και από εδώ είναι άσχημα: Μόνο "σαπάκια" ή υψηλού λειτουργικού κόστους συστήματα θα μείνουν διαθέσιμα
Στις ΗΠΑ τα πράγματα έχον αλλάξει: Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μετά από μία δεκαετία όπου ότι ζητούσαν το έπαιρναν μέσα σε χρόνο ρεκρό, τώρα αναζητούν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν το νυν υλικό που έχουν και να επεκτείνουν την διάρκεια ζωής τους.
Για συμμάχους τύπου Ελλάδας, θα μείνουν μόνο αυτά που τους είναι άχρηστα, όπως τα Μ1Α1 Abrams  κλπ...
defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου