Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΤΟ "BARBAROS" Ισραήλ: Πρώτη συμφωνία πώλησης φ/α απο "Λεβιάθαν" - Εξελίξεις για Κύπρο-Ελλάδα;

Οι Ισραηλινοί έκλεισαν την πρώτη συμφωνία για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στην Παλαιστίνη. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική και αναμένεται να επηρεάσει τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα, αφού οι τρεις χώρες (μαζί με το Ισραήλ) δημιουργούν έναν «άξονα συνεργασίας» για....
την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία πάντως προκαλεί και πάλι με την παρουσία, σε αυτή τη φάση, του ερευνητικού σκάφος «Barbaros» στην Κυπριακή ΑΟΖ. Έβγαλε και πάλι το σκάφος για έρευνες στην περιοχή που έχει δεσμεύσει με NAVTEX μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.
Μάλιστα, η ενέργεια της αυτή, ερμηνεύτηκε και ως απάντηση στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου, στο Καστελόριζο και τη Ρω. Τον κ. Αβραμόπουλο συνόδευαν ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος.
Η Άγκυρα θέλει να δηλώνει παρουσία στην περιοχή διεκδικώντας συνδιαχείρηση του Αιγαίου και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και «έξοδο» στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι πλούσια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Αυτό έχει αποδειχθεί με το κοίτασμα «Λεβιάθαν» και από τις έρευνες στο «οικόπεδο 12» της Κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα το Ισραήλ, όπως ανέφεραν με ανακοίνωση τους στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, οι τρεις ισραηλινές εταιρείες Avner, Delek Drilling και Ratio αποφάσισε να πουλήσει στην υπηρεσία κοινής ωφελείας από τη Δυτική Όχθη φυσικό αέριο αξίας 1,2 δις δολαρίων.
Με αυτό θα τροφοδοτηθεί η λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζεται από την Palestine Power Generation Company έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων κοντά στην πόλη Τζενίν, ο οποίος θα είναι ισχύος 200 μεγαβάτ.
Η κοινοπραξία των τριών Ισραηλινών εταιρειών συνεργάζεται μαζί με την αμερικανική Noble Energy στην εξόρυξη των Κυπριακών κοιτασμάτων και στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου της Κυπριακής ΑΟΖ.
Με προπομπό το Ισραήλ μπορεί να λειτουργήσει ο άξονας των τριών χωρών και να προκύψουν σημαντικά οικονομικής και στρατηγικής σημασίας οφέλη για την Κύπρο και την Ελλάδα από την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Αρκεί οι Έλληνες και οι Κύπριοι πολιτικοί να βάλουν πάνω απ’ όλα τα εθνικά συμφέροντα και να μην συμπεριφέρονται ως υποτελείς των δανειστών μετά την είσοδο τους στα μνημόνια.
Αν και δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά δείγματα από τις νυν πολιτικές ηγεσίες που να δείχνουν κάτι τέτοιο.
defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου