Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

TARANIS To βρετανικό drone που θα αντικαταστήσει το Eurofighter Typhoon

To Taranis έχοντας δανειστεί το όνομά του από την κελτική θεότητα των κεραυνών θα βρίσκεται σε όλη τη φάση της πτήσης του υπό την επιτήρηση ενός ελεγκτή στο έδαφος αλλά θα διαθέτει και προηγμένες τεχνολογίες αυτονομίας όπως στην περίπτωση που θα υπάρξει εχθρική ενέργεια εναντίον του το αερόχημα θα πραγματοποιεί ελιγμούς αποφυγής εντελώς αυτόνομα....
χωρίς την παρέμβαση από το έδαφος.
Ταυτόχρονα θα μπορεί εντελώς ανεξάρτητα να αναγνωρίζει στόχους οι οποίοι θα πρέπει όμως πρώτα να επιβεβαιώνονται και από τον χειριστή στο έδαφος πριν τους προσβάλλει. Μήκος 12,3 μέτρα, 10 μέτρα εκπέτασμα πτερύγων και προωθείται από ένα κινητήρα Rolls-Royce Adour παρόμοιο με αυτόν που είναι εφοδιασμένα τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hawk. Παρόλα αυτά το νέο αυτό drone θα έχει τη δυνατότητα υπερηχητικής πτήσης και «παγκόσμιας εμβέλειας» όπως αναφέρεται αν και αυτό θα επιτυγχάνεται μάλλον με εναέριο ανεφοδιασμό.
Το νέο μη επανδρωμένο βρετανικό βομβαρδιστικό θα μπορεί να μεταφέρει το οπλικό φορτίο που φέρει σήμερα το Eurofighter Typhoon σε ανάλογες αποστολές όπως βόμβες των 500 lb Paveway IV Paveway II/III/Enhanced με καθοδήγηση λέιζερ ενώ θα πιστοποιηθεί και στη βόμβα JDAM.
Υπενθυμίζεται ότι το ανάλογο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του nEUROn στον οποίο μετέχει και Ελλάδα με την ΕΑΒ, βρίσκεται πιο μπροστά εξελικτικά καθώς πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση την 1η Δεκεμβρίου του 2012.

defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου