Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΝΕΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ (BINTEO) Εκσυγχρονισμός F-22A θα κοστίσει 6,9δισ $

Περισσότερες λεπτομέρειες έγιναν γνωστές σχετικά με τον επικείμενο εκσυγχρονισμό των μαχητικών 5ης γενιάς F-22A Raptor, ο οποίος θα κοστίσει το κολοσσιαίο ποσό των 6,9 δισ. $ στην αμερικανική Αεροπορία. Σύμφωνα λοιπόν με νεότερες πληροφορίες τα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής stealth των ΗΠΑ θα αναβαθμιστούν στην έκδοση 3.1, και ακολούθως στην 3.2A και 3.2Β. Σύμφωνα με τη σύμβαση, όλες οι εργασίες πρέπει να....
έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαρτίου 2023.
Αρχής γενομένης με τον εκσυγχρονισμό των F-22 στην έκδοση 3.1, τα αεροσκάφη θα ενισχύσουν τις ικανότητες κρούσης με πρόσθετες δυνατότητες για το ραντάρ σε λειτουργία αέρος εδάφους. Συγκεκριμένα θα προστεθεί η λειτουργία συνθετικού διαφράγματος SAR, η οποία θα επιτρέψει στα F-22 να εντοπίζουν στόχους με εξαιρετική ακρίβεια στο έδαφος για αυτόνομη στοχοποίηση με κατευθυνόμενα πυρομαχικά JDAM.


Επιπλέον, στο οπλοστάσιο του F-22 θα προστεθούν οι νέες βόμβες περιορισμένων διαστάσεων SDB με τις οποίες πολλαπλασιάζεται η μεταφερόμενη ποσότητα σε οκτώ βόμβες στο εσωτερικό διαμέρισμα οπλισμού.
Ακολούθως το 2014, θα αρχίσει η αναβάθμιση 3.2A του προγράμματος, με νέα ηλεκτρονικά ζεύξης δεδομένων Link 16.
Με την δυνατότητα αυτή τα F-22 θα ανταλλάσσουν δεδομένα ως μέρος δικτύου με άλλα τακτικά μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτουν ήδη το σύστημα, το οποίο δεν είχε τοποθετηθεί αρχικά για λόγους χαμηλής παρατηρισιμότητας, τα οποία και επιλύθηκαν.
Το 2017 το F-22 θα περάσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 3.2Β. Περιλαμβάνει προηγμένο εξοπλισμό πλοήγησης αεροσκαφών και αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου.


Θα υπάρξει επίσης ενημερωμένο λογισμικό με το οποίο το F-22 θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί πυραύλους αέρος-αέρος τύπου AIM-120D AMRAAM (προηγμένη έκδοση του AIM-120 με μεγαλύτερη εμβέλεια ) και AIM-9X Sidewinder με ικανότητα στοχοποίησης εκτός θέας (Off Boresight) με κάσκα JHMCS για το χειριστή.
Οι ικανότητες αυτές θα ολοκληρώσουν το F-22A σε μαχητικό αεροπορική υπεροχής με ολοκλήρωση πλήρους ικανότητας κρούσης που δεν διέθετε εξ αρχής ενώ θα συμπληρώσει το οπλοστάσιο του με όπλα αέρος αέρος που προσφέρουν τακτικό πλεονέκτημα σε κλειστές αερομαχίες.
 Η ενσωμάτωση κάσκας JHMCS και βλημάτων AIM-9X δεν είχε κριθεί απαραίτητη καθώς το F-22 σχεδιάστηκε για αεροπορική υπεροχή με επίτευξη πληγμάτων εξ αποστάσεως ενώ υπήρχαν και τεχνικές δυσκολίες λόγω του σχήματος της καλύπτρας.
Η τακτική αυτή αναθεωρήθηκε σταδιακά και ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα αναβαθμίσεων ενώ προβλήθηκε υπέρμετρα από υποστηρικτές του Eurofighter έπειτα από ορισμένες αποτυχημένες αναμετρήσεις  με Eurofighter Typhoon στην άσκηση Red Flag 2012 σε κλειστή αερομαχία.
Πάντως παρά τις συγκεκριμένες ελείψεις το F-22 παραμένει βάση αποτελεσμάτων σε ασκήσειες Red Flag το ικανότερο (και ακριβότερο) μαχητικό αεροπορικής υπεροχής το οποίο όμως έχει αποκτηθεί σε περιορισμένο αριθμό από την USAF καθιστώντας επιτακτική την ενίσχυση ικανοτήτων σε περίπου 300 μαχητικά F-15C τα οποία θα συμπληρώσουν αρθμητικά το Raptor σε αποστολές air to air τουλάχιστον μέχρι την έλευση του F-35 σε μαζικούς αριθμούς.



defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου