Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ BLOCK52+ ΤΗΣ ΠΑ Διασύνδεση εξομοιωτών για μαχητικά F-15E και F/A-18E/F (Βίντεο)

Τη διασύνδεση των εξομοιωτών μαχητικών αεροσκαφών F-15E Strike Eagle της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) και μαχητικών F/A-18E/F Super Hornet του Ναυτικού (USN) δρομολογεί η κατασκευάστρια εταιρία Boeing στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 6,3 εκ $. Στόχος είναι η εκπαίδευση χειριστών με ρεαλιστικά δεδομένα σε εικονικό περιβάλλον το οποίο....
θα συνδυάζει αεροσκάφη ελεγχόμενα από αληθινούς χειριστές με εικονικές απειλές που θα παράγει ο υπολογιστής.
Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το ερευνητικό εργαστήριο της USAF θα αναπτύξει τν ικανότητα διασύνδεσης υφιστάμενων εξομοιωτών (flight simulators) και θα αξιολογηθεί για πρώτη φορά στα τέλη του 2013 στην αεροπορική βάση Nellis στη Νεβάδα.
Με αληθινούς χειριστές ως αντιπάλους ή ως μέλη φίλιων σχηματισμών αναμένεται να επιτευχθεί ένα δραματικά αυξημένο περιβάλλον ρεαλισμού σε σχέση με αυτό που αναπαράγουν σήμερα μονωμένοι εξομοιωτές πτήσης.
Ως αποτέλεσμα οι πιλότοι των Strike Eagle και των Super Hornet θα μπορούν να πετάξουν εικονικά σε ρεαλιστικές αποστολές μειώνοντας μάλιστα σε ορισμένο βαθμό τις ώρες πτήσης με πραγματικά αεροσκάφη εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα ενώ αναμένεται και μείωση της καταπόνησης των αεροσκαφών από εκπαιδευτικές εξόδους.
Μέχρι σήμερα η εκπαίδευση πιλότων σε σύνθετα σενάρια μάχης απαιτούσε τη συνεργασία με μοίρες απεικόνισης AGRESSORS ή άλλες μοίρες μαχητικών σε ασκήσεις DACT.
Συνυπολογίζοντας τις μελλοντικές ανάγκες εκπαίδευσης της USAF και του USN η Boeing ξεκίνησε ήδη από το 2007 να αναπτύσσει ένα προηγμένο σύστημα εξομοίωσης το οποίο για πρώτη φορά επιδείχτηκε το 2009 σε εξομοιωτή F-15E.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατων δοκιμών 2 F/A-18E και 2 F-15E πέταξαν εικονικά σε σενάριο εναέριας μάχης εναντίον 12 αεροσκαφών και εικονικών επίγειων απειλών.
Ανάλογη διασύνδεση στήνεται και για τους εξομοιωτές των F-22A Raptor  και F-35 Lightning II της Lockheed Martin.
Να σημειωθεί ότι η πρωτοποριακή αυτή δυνατότητα μόλις έχει αρχίσει να εξετάζεται από πολλές αεροπορικές δυνάμεις αντίθετα με την ΠΑ η οποία είχε προβλέψει εδώ και 4 χρόνια να αναβαθμίσει τον υφιστάμενο  εξομοιωτή πτήσης για τα F-16 Block 52+ στη Σούδα με δυνατότητα διασύνδεσης μέσω καλωδίου οπτικών ινών με τον νέο εξομοιωτή των F-16 Block 52+ Advanced που εδρεύει στον Άραξο.
 Oι δύο εξομοιωτές που πλέον επιχειρεί η Πολεμική Αεροπορία, είναι από τους πιο σύγχρονους στον κόσμο, και καθιστούν την Ελλάδα τη μόνη χώρα, εκτός των ΗΠΑ, που έχει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα δικτυακής διασύνδεσης δύο υψηλής πιστότητας εκπαιδευτικών συστημάτων για τα μαχητικά F-16.
Ο εξομοιωτής ATD επιτρέπει την εκπαίδευση των ιπταμένων τόσο σε αποστολές αέρος-αέρος όσο και αέρος-εδάφους. Ο εκπαιδευόμενος μπορεί να εντοπίζει, εγκλωβίζει και εμπλέκει με ακρίβεια στόχους με ποικιλία όπλων, όπως επίσης και να εξασκείται σε προσγειώσεις και απογειώσεις, εναέριο ανεφοδιασμό, πτήσεις σε χαμηλά ύψη και φυσικά διαδικασίες ανάγκης.
Όλες αυτές οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα σε ένα υψηλού ρεαλισμού εικονικό περιβάλλον με τη βοήθεια υψηλής ακριβείας βάσεων γεωγραφικών δεδομένων και σε ποικιλία καιρικών συνθηκών.
Για την απεικόνιση του εξωτερικού περιβάλλοντος ο εξομοιωτής χρησιμοποιεί το εννέα οθονών απεικόνισης σύστημα SimuSphere που παρέχει πεδίο θέασης 360 μοιρών. Ο προσωπικός υπολογιστής στον οποίο είναι εγκατεστημένο το σύστημα παραγωγής εικόνων (image generation system) όχι μόνο δημιουργεί αλλά και συσχετίζει τις εικόνες εξωτερικού περιβάλλοντος αλλά και τις απεικονίσεις και ενδείξεις στο κόκπιτ.
Παραμένει όμως ασαφές αν η δυνατότητα διασύνδεσης έχει ολοκληρωθεί όπως προβλεπόταν εξ αρχής, καθώς εκτός από την προηγμένη αναπαραγωγή γραφικών που έχει επιτευχθεί, η διαδραστική εκπαίδευση χειριστών είναι αυτή που αναβαθμίζει κατακόρυφα την ικανότητα προηγμένης εκπαίδευσης!

defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου