Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ UAV ΣΤΗΝ USAF Μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper για παραπλάνηση αεράμυνας

Οι εταιρίες Raytheon και General Atomics Aeronautical Systems εργάζονται από κοινού προκειμένου να ενσωματώσουν το αναλώσιμο σύστημα παραπλάνησης  Miniature Air-Launched Decoy (MALD) σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper (Predator B) της αμερικανικής Αεροπορίας. Πρόκειται για σημαντική επέκταση ικανοτήτων των UAV καθώς θα έχουν την ικανότητα να εξαπολύουν συστήματα παραπλάνησης σε επικίνδυνες περιοχές τα οποία μιμούνται το ίχνος ραντάρ.... και το προφίλ πτήσης ενός μαχητικού η βομβαρδιστικού αεροσκάφους.
Με τον τρόπο αυτό θα παραπλανούν την εχθρική αεράμυνα με σκοπό να πετύχουν κορεσμό της κατά την κρίσιμη φάση αεροπορικών επιχειρήσεων.
Η τακτική αυτή εφαρμόζεται σε πλήρη κλίμακα από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο το 1999 και συνεχίστηκε στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 προκειμένου να κατασταλεί η ιρακινή αεράμυνα τις πρώτες ημέρες της επιχείρησης “Iraqi Freedom”.
Το ρόλο εξαπόλυσης MALD είχαν μέχρι σήμερα μαχητικά αεροσκάφη F-15E και F/A-18C/D αλλά και βομβαρδιστικά B-1B και B-52 σε μεγαλύτερους αριθμούς.
Πλέον το ρόλο αυτό θα αναλάβουν σε λίγα χρόνια τα μη επανδρωμένα UAV τα οποία έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να πλησιάζουν περισσότερο την εχθρική αεράμυνα χωρίς να εκθέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ενώ αναμένεται να είναι πιο αποτελεσματικά.
Το MALD είναι ένα αναλώσιμο «δόλωμα» βάρους 127kg με εμβέλεια 925km με ικανότητα «αντιγραφής» του ίχνους ενός αεροσκάφους προκειμένου να παραπλανήσει την εχθρική αεράμυνα αλλά και με ικανότητα παρεμβολών.
Η συνδυασμένη δράση επανδρωμένων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη επεκτείνεται σταδιακά και με την ανάληψη ενός επιπλέον κρίσιμου ρόλου από αυτόν της αναγνώρισης και επιλεκτικής κρούσης που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε Αφγανιστάν και Υεμένη. 
Επιπλέον τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξελίσσονται και για να αναλάβουν ρόλο κρούσης τόσο από βάσεις ξηράς όσο και από αεροπλανοφόρα του USN.
Δοκιμές ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη με το πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας X-47B με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να αλλάξει δραματικά ο  εναέριος πόλεμος.
Τουλάχιστον ως προς τη μορφή που τον γνωρίζαμε μέχρι πρότινος..
defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου