Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Συναντήθηκαν οι αρχηγοί των σκληρών αναμετρήσεων στο Αιγαίο

Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

Ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες η επίσκεψη του επικεφαλής τουρκικού Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι όσο καιρό ήταν εδώ ο Τούρκος αρχηγός επικράτησε....
πλήρη ηρεμία στο Αιγαίο και δεν σημειώθηκε ούτε μία παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδος.
Βέβαια σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρούνταν απρέπεια , προσβολή της ελληνικής φιλοξενίας και χτύπημα «κάτω από τη ζώνη».

Και οι δύο αρχηγοί θα έρχονταν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Οι εντυπώσεις που αφήνει πίσω του ο διοικητής της 1ης Τακτικής Αεροπορικής Διοίκησης της Τουρκίας, αντιπτέραρχος Abidin Ünal είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο που διαθέτει υψηλό επίπεδο στρατιωτικής διπλωματίας και δεν έχει σχέση σε ότι μπορεί να παραπέμπει η λέξη «καραβανάς».

Βέβαια κοινός παρανομαστής σε όλους τους Τούρκους ανώτατους αξιωματικούς είναι η ευστροφία, ορισμένοι έχουν πολύ σκληρό προφίλ (Γ. Μπουγιούκανιτ) και άλλοι διαθέτουν και διπλωματικός ύφος.

Ο Τούρκος αξιωματούχος αν και παρέμεινε για τρεις μέρες στη Λάρισα, δεν ξεναγήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και ούτε είδε πράγματα που δεν θα έπρεπε να δει με τα ίδια του τα μάτια.

Ούτε καν κατάλαβε που είναι η είσοδος του κτιρίου όπου χτυπά η «καρδιά» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας 24ώρες το εικοσιτετράωρο.

Μάλιστα ο αντιπτέραρχος Abidin Ünal δεν φιλοξενήθηκε στις ειδικές εγκαταστάσεις που διαθέτει στην 110 Πτέρυγα Μάχης από όπου απογειώνονται τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά F-16 που έχουν αποστολή να παραβιάσουν την εθνική κυριαρχία μας και να την αμφισβητήσουν.

Ο Τούρκος αντιπτέραρχος και οι ακόλουθοι του φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο της Λάρισας όπου υπήρχαν καλύτερες παροχές υπηρεσιών.

Ο Έλληνας αρχηγός ΑΤΑ αντιπτέραρχος Χρ. Βαϊτσης συνέφαγε αρκετές φορές με τον Τούρκο ομόλογό του που δεν τον γνώρισε βέβαια προχτές. Συνομίλησαν αρκετές ώρες με ιδιαίτερο προσεχτικό τρόπο.

Είναι οι άνθρωποι που σχεδόν καθημερινά αερομαχούν στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος από την πλευρά του στέλνει τα μαχητικά να παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο εκτελώντας άνωθεν εντολές και ο Έλληνας αρχηγός ΑΤΑ δίνει τις εντολές να σηκωθούν τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας να αναγνωρίσουν και αν χρειαστεί να αναχαιτίσουν τα εχθρικά αεροσκάφη.

Συνήθεις καταστάσεις πλέον όπου ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στο Αιγαίο και κανείς ποτέ δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Παρ΄ όλα αυτά στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κάθισαν στον ίδιο τραπέζι και πήγαν μαζί ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους.

Από ότι μάθαμε ο αντιπτέραρχος Abidin Ünal έμεινε εντυπωσιασμένος από τους τάφους της Βεργίνας.

Ωστόσο από αύριο αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τα επεισόδια στο Αιγαίο...
newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου