Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Η Lockheed Martin επιβεβαίωσε ότι αναπτύσσει ένα νέο πύραυλο αέρος αέρος για χρήση με τα μαχητικά 5ης γενιάς F-22 Raptor και F-35 Lightning II. Πρωταρχική επιχειρησιακή απαίτηση του νέου βλήματος είναι οι διαστάσεις του να είναι συμβατές με τις διαστάσεις των αποθηκών οπλισμού των δύο μαχητικών Stealth αλλά και να μπορεί να μεταφερθεί σε μεγαλύτερους αριθμούς ώστε....
να αυξηθεί η ισχύς πυρός τους.
Αποκαλούμενος και ως “Cuda” ο υπό ανάπτυξη πύραυλος φιλοδοξεί στο να επιλύσει ένα από τα σοβαρότερα μειονεκτήματα των μαχητικών Stealth, τη μικρή χωρητικότητα των αποθηκών οπλισμού καθώς εάν αναρτηθούν πύραυλοι στις πτέρυγες αυξάνεται το ίχνος RCS στα αντίπαλα ραντάρ.
Έτσι αντί για 4 βλήματα AIM-120 AMRAAM που μπορεί να μεταφέρει εσωτερικά το F-35, στο μέλλον θα έχει μέχρι και 8 “Cuda” ενώ για το F-22 ο αριθμός ανεβαίνει στα 14 βλήματα νέου τύπου!
Σήμερα το Raptor έχει την ικανότητα μεταφοράς 6 βλημάτων AIM-120 και 2 AIM-9L/Χ Sidewinder. Ο μικρός αριθμός τους σε μονάδες πρώτης γραμμής αναμφισβήτητα είναι ένα μειονέκτημα για την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής έναντι μιας ικανής αεροπορικής δύναμης.
Έτσι η αύξηση των μεταφερόμενων όπλων αέρος άερος θα αντισταθμίσει αυτό το μειονέκτημα ειδικά απέναντι σε απειλές της κατηγορίας μαχητικών 4++ γενιάς Su-30/35 και του υπό ανάπτυξη 5η γενιάς PAK FA.
Από πλευράς Lockheed δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερα καθώς δεν έχει δοθεί η σχετική έγκριση από την Αμερικανική Αεροπορία. Σημειώνεται ότι η εταιρία αναπτύσσει μεν το νέο οπλικό σύστημα, αλλά τυικά δεν υφίσταται μέχρι στιγμής αντίστοιχη επιχειρησιακή απαίτηση από πλευράς USAF. Όμως εάν και εφόσον αυτό μπει τελικά σε υπηρεσία είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει δραματικά τα δεδομένα τόσο στην εναέρια μάχη των μαχητικών 5ης γενιάς αλλά και στην ικανότητα αεροπορικής υπεροχής των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε κάθε περίπτωση ο νέος πύραυλος αέρος - αέρος της Lockheed θα πρέπει να προσφέρει τουλάχιστον ισάξιες επιδόσεις με αυτές του AIM-120 με αυξημένη ικανότητα βολής εκτός της θέας του χειριστή (Off Boresight) και όλα αυτά σε μια τιμή αποδεκτή για τα δεδομένα του υπό συρρίκνωση προϋπολογισμό Άμυνας του Πενταγώνου.
Για τους χειριστές βέβαια της USAF ούτε λόγος, καθώς δεν υπάρχει κανείς που δεν θα ήθελε περισσότερους πυραύλους διαθέσιμους ανά πάσα στιγμή στην εναέρια μάχη!
defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου