Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ Συμβατικά αντί Πυρηνικά υποβρύχια για το USN

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στο Αμερικανικό Ναυτικό (USN) σχετικά με το ενδεχόμενο προμήθειας υποβρυχίων συμβατικής πρόωσης σε αντίθεση με την καθολική προτίμηση σε πυρηνοκίνητα που υπήρχε μέχρι σήμερα. 
Η ριζοσπαστική αυτή πρόταση βασίζεται σε δύο παραμέτρους οι οποίες σχετίζονται με την αδυναμία απόκτησης 40-50 επιθετικών υποβρυχίων SSN λόγο αμυντικών περικοπών αλλά και με τη διαπίστωση ότι τα νέα συμβατικής πρόωσης υποβρύχια επιτυγχάνουν...
πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου. Χαμηλότερα από τα πυρηνοκίνητα σκάφη που διαθέτει το USN με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένη απειλή ιδίως σε παράκτια ύδατα και κλειστές θάλασσες. 
Η σχετικές αναφορές κάνουν λόγο για το υψηλό επίπεδο τεχνολογίας σε επίπεδο αισθητήρων που διαθέτουν τα ντιζελοκίνητα υποβρύχια καθώς και το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο θορύβου που επιτυγχάνουν με νέες τεχνολογίες όπως αυτή της Αναερόβιας Πρόωσης (AIP).. Σας θυμίζει κατι;
Ακριβώς δηλαδή σκάφη όπως ο τύπος 214 κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» που διαθέτει το ΠΝ και χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο σκάφος της κατηγορίας του διεθνώς. Τις επισημάνσεις αυτές άλλωστε που ανακαλύπτει σήμερα το Αμερικανικό Ναυτικό τις έχουν κάνει εδώ και χρόνια τα στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν τεράστια εμπειρία σε παράκτιες επιχειρήσεις και περιπολίες σε κλειστή θάλασσα καθώς αποτελούν τον φυσικό χώρο δράση τους (Αιγαίο).
Επιπλέον σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και το Αιγαίο έχουν επισημάνει τις αδυναμίες αυτές των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων τα οποία είναι γνωστό ότι αποφεύγουν με κάθε τρόπο να εισέλθουν σε κλειστές θάλασσες καθώς μειονεκτούν αφού είναι σχεδιασμένα για ωκεάνιες επιχειρήσεις.
Στην αναφορά επισημαίνεται ότι υπάρχουν σήμερα 39 χώρες που διαθέτουν συνολικά 400 ντιζελοκίνητα υποβρύχια. Μόνο τρείς από αυτές εκτιμάται ότι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τα υποβρύχια τους εναντίον αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων.
Πρόκειται για τη Κίνα, τη Β. Κορέα και το Ιράν. Συνολικά η Κίνα διαθέτει 50 υποβρύχια, το Ιράν 3 + 25 (υποβρύχια τσέπης) και η Β Κορέα 20 + 50 (υποβρύχια  τσέπης). 
Έτσι συνολικά το Αμερικανικό Ναυτικό θα πρέπει να ανησυχεί για 73 εχθρικά υποβρύχια συμβατικής πρόωσης και 75 υποβρύχια τσέπης με τα μισά από αυτά να είναι παρωχημένα από άποψη ηλικίας και τεχνολογίας. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα καθώς βασίζονται στο πρωταρχικό δόγμα των υποβρυχίων. Τον αιφνιδιασμό!
Η διαπίστωση πάντως για τους αμερικανούς είναι ότι τα συμβατικά υποβρύχια δυνητικών αντιπάλων χωρών αυξάνονται και λόγω των χαρακτηριστικών τους αποτελούν την Νο1 απειλή για τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. 
Ας το έχουν λοιπόν αυτό υπόψη οι δικοί μας εγχώριοι ηγέτες που παίρνουν τις αποφάσεις, εάν σε μια περίοδο που η χώρα δεν έχει οικονομική δυνατότητα να ανανεώσει το στόλο της με νέες μονάδες και την Τουρκία να ναυπηγεί ουσιαστικά πλοία όλων κλάσεων για να χτίσει μια ναυτική δύναμη των 23 Φρεγατών, υπάρχει η πολυτέλεια να σαπίζουν 3 υπερσύγχρονα υποβρύχια 214 και ένα εκσυγχρονισμένο 209 στη ναυπηγική κλίνη.
Υποβρύχια σαν αυτά που φοβάται το ίδιο το Αμερικανικό Ναυτικό που είναι και η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη του πλανήτη..
defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου