Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

RQ-180: Το νεο stealth αναγνωριστικό UAV της αμερικανικής αεροπορίας

Το περιοδικό Aviation Week έφερε στο φως της δημοσιότητας το νέο αμερικανικό υπεραπόρρητο (σ.σ. όχι πλέον) αναγνωριστικό UAV το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ για αποστολές ISR (intelligence, surveillance και reconnaissance). Το νέο UAV αναμένεται να....
καταστεί επιχειρησιακό μέχρι το 2015.
Κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσκάφους, με την κωδική ονομασία RQ-180,  είναι η Northrop Grumman. Το RQ-180 θα καλύψει το κενό του stealth αναγνωριστικού μακράς ακτίνας δράσης που προέκυψε μετά την απόσυρση από την ενεργό δράση του SR-71 Blackbird της Lockheed το 1998. Το αεροσκάφος θα φέρει ραντάρ AESA.
Σκοπός της αμερικανικής αεροπορίας είναι να αποσύρει το παρών αναγνωριστικό RQ-4 Global Hawk το οποίο δεν έχει χαρακτηριστικά stealth έως το 2014 παρά την αντίθετη άποψη του Κογκρέσου.
Σύμφωνα εξάλλου με δηλώσεις αξιωματούχου του Πενταγώνου στην επιτροπή άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων η αεροπορία χρειάζεται ένα αναγνωριστικό που να μπορεί να εκτελεί αποστολές σε περιοχές με ισχυρή αεράμυνα.   
Το νέο UAV αναμένεται και αυτό να ελέγχεται κοινά από την αμερικανική αεροπορία (30ο Σμήνος Αναγνώρισης) και την CIA.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού το κόστος του προγράμματος άγγιξε τα 2 δις δολλάρια και χρηματοδοτήθηκε από τα «μαύρα» κονδύλια του προϋπολογισμού της αεροπορίας ενώ για τις ανάγκες δοκιμών και στέγασης οι εγκαταστάσεις της Northrop στο Palmdale της California αλλά και οι εγκαταστάσεις της αμερικανικής αεροπορίας στην Area 51 χρειάστηκαν επέκταση (κάτι που επιβεβαιώνεται ύστερα και από σύγκριση φωτογραφιών από το Google earth).    
Το RQ-180 έχει τις ρίζες του στο πρόγραμμα Joint Unmanned Combat Air System της Northrop το οποίο ακυρώθηκε το 2005 καθώς υπήρχε διαφωνία μεταξύ ναυτικού και αεροπορίας για τις απαιτήσεις του προγράμματος.
Το αμερικανικό ναυτικό επιθυμούσε ένα UAV το οποίο να μπορεί να εκτελεί αποστολές από αεροπλανοφόρα (κάτι που οδήγησε στην ανάπτυξη του X-47B) ενώ η αεροπορία προσανατολιζόταν σε ένα μακράς εμβέλειας UAV το οποίο θα συνδύαζε τις δυνατότητες αυτόνομης πτήσης του Global Hawk (24 ώρες πτήση χωρίς ανεφοδιασμό) με τα stealth χαρακτηριστικά του RQ-170 Sentinel το οποίο τότε ήταν υπό εξέλιξη.
defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου